Składniki:
2 piersi kurczaka,
ryż z pomidorami,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/4 szklanki bulionu,
kurkuma, kolendra, curry, imbir, cynamon, pieprz.
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kurczaka kroimy w długie paski. Przyprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw z : kurkumy, kolendry, cynamonu, imbiru, pieprzu i curry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kurczaka i dusimy, podlewając 1/4 szklanki bulionu. Ryż z pomidorami gotujemy. Ugotowany ryż dodajemy do chińszczyzny, mieszamy i dusimy jeszcze ok 10 minut.
Od rana chodzi mi po głowie chińszczyzna, dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny u mnie! ;-) Widzę, że u Ciebie wiele kulinarnych inspiracji :-) Będę wpadać częściej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
na chińską nutę lubię :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Proste, szybkie i bardzo aromatyczne ;)
OdpowiedzUsuń