250 g margaryny,
0,6 szklanki cukru,
1 jajko,
1,5 szklanki mąki,
krem:
400 g mascarpone,
3 jajka,
5 łyżek cukru,
300 g truskawek.
Przygotowanie:
Z margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy je do zamrażarki na 30 min. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwając ją widelcem. Formę musimy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, na który układamy plasterki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce ok 1 godziny.
Przepiękna ta Twoja tarta. Z dodatkiem mascarpone musi być wyśmienita!
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci... ach te truskawki :)
OdpowiedzUsuńoj zapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńTęsknię za takimi truskawkami:(
OdpowiedzUsuńwygląda super letnio i wakacyjnie:)
Zgadzam się smak truskawek teraz nie równa się z tymi sezonowymi...ale i tak kusisz...mniam;)
OdpowiedzUsuńsuper smacznie wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńSERDECZNIE I GORĄCO POZDRAWIAM
UŚMIECH SERCA ZOSTAWIAM...
Już niedługo będzie można piec ta tartę z "prawdziwymi" truskawkami!
OdpowiedzUsuńnie mogę się już doczekać świeżych truskawek! :-)
OdpowiedzUsuńostatnio uparłam się, że kupię truskawki, bo miałam na nie potworną ochotę. Jednak te letnie są zdecydowanie jedyne w swoim rodzaju :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z zamrażarki surowe truskawki zamrożone w pojemniczkach. Na ten widok nie mogłam się oprzeć.
OdpowiedzUsuńtruskawka to mój ulubiony owoc, więc z wielkim utęsknieniem czekam na sezon :).
OdpowiedzUsuńale cudnie to wygląda:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak ja tęsknię za naszymi soczystymi truskawkami... wtedy na pewno zrobię taką tartę :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam w zeszłym roku, pyszna jest
OdpowiedzUsuńa mozna to zalac jeszcze galaretka?
OdpowiedzUsuńmożna, jak najbrdziej :)
UsuńJako początkująca mam takie pytanie. Czy to ma być zwykły cukier czy puder?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
ja dodaję normalny, ale może być puder- wtedy lepiej składniki się połączą ;)
Usuń