Muffiny z masłem orzechowym w smaku są bardzo dobre, jednak dla mnie trochę za suche. Smak masła orzechowego jest dość wyraźny. Idealnie prezentują się z gorącym kakao.
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
150 g masła orzechowego,
50 g orzechów włoskich,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
0,5 litra maślanki.
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy składniki by się połączyły. Wlewamy maślankę i olej. Na koniec wsypujemy kawałki orzechów włoskich i mieszamy. Masę przelewamy do papilotek albo foremek silikonowych. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
zapowiadają się bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńteż planuję coś w końcu zrobić z masłem orzechowym :-) może właśnie takie muffinki ;-)
OdpowiedzUsuńLubię mufiny, ale z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam, skorzystam z tej podpowiedzi!
OdpowiedzUsuńz masłem orzechowym niebiańskie :).
OdpowiedzUsuń