wtorek, 20 marca 2012

Muffinki z masłem orzechowym

   Muffiny z masłem orzechowym w smaku są bardzo dobre, jednak dla mnie trochę za suche. Smak masła orzechowego jest dość wyraźny.  Idealnie prezentują się z gorącym kakao.

Składniki:
1,5 szklanki mąki,
150 g masła orzechowego,
50 g orzechów włoskich,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
0,5 litra maślanki.






Przygotowanie:

 W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy składniki by się połączyły. Wlewamy maślankę i olej. Na koniec wsypujemy kawałki orzechów włoskich i mieszamy. Masę przelewamy do papilotek albo foremek silikonowych. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. zapowiadają się bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. też planuję coś w końcu zrobić z masłem orzechowym :-) może właśnie takie muffinki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię mufiny, ale z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam, skorzystam z tej podpowiedzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. z masłem orzechowym niebiańskie :).

    OdpowiedzUsuń