poniedziałek, 19 marca 2012

Pieczony schab z kaszą gryczaną

 

Składniki:
600 g schabu,
3 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka tymianku,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczka kolendry,
4 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
1 woreczek kaszy gryczanej



Przygotowanie:


    W miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy schab w plastry i podsmażamy na patelni (na tłuszczu z niego uzyskanym).  Kaszę zalewamy 300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok 15 minut.
Na końcu posypujemy danie posiekanym, świeżym szczypiorkiem.



5 komentarzy:

  1. musi być pyszne:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna ta mieszanka kaszowa:) choc ja szukam zawsze czegos co moge od poczatku do konca zrobic samemu tylko nie wiem czy to sie da...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj są same naturalne składniki, więc tak jakbyś robiła sama :)

      Usuń