czwartek, 15 marca 2012

Pieczony łosoś

  Gdy zobaczyłam w Biedronce hermetycznie zamknięte świeże kawałki łososia  to od razu wylądowały w moim koszyku.  Jest wiele sposób na przygotowanie pysznego łososia, jednak ja zazwyczaj piekę go w piekarniku z ziołami, czosnkiem... jest pyszny :)

Składniki:
600 g świeżego fileta z łososia,
ćwiartka cytryny,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany,
sól.







Przygotowanie:

  Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem, solą, ewentualnie solą czosnkową oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.





6 komentarzy:

  1. bardzo bobrze smakuje posypany pieprzem cytrynowym!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja posypuję jeszcze świeżym koperkiem - pyszności!!!

      Usuń
  2. Zrobiłam wg przepisu, pysznie się udał, dziekuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń