Składniki:
600 g świeżego fileta z łososia,
ćwiartka cytryny,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany,
sól.
Przygotowanie:
Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem, solą, ewentualnie solą czosnkową oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.
Aga pyszności uwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
Usuńbardzo bobrze smakuje posypany pieprzem cytrynowym!:)
OdpowiedzUsuńja posypuję jeszcze świeżym koperkiem - pyszności!!!
Usuńłosoś pyszny :).
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu, pysznie się udał, dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń