poniedziałek, 26 marca 2012

Pomarańczowe muffinki

Składniki:
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka soku pomarańczowego,
1 łyżeczka sody,
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki mleka.
dekoracja:
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki soku pomarańczowego,
kandyzowane skórki pomarańczowe.


Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier i sodę. W drugiej rozbijamy jajka, dodajemy olej, sok pomarańczowy i mleko. Mieszamy trzepaczką. Do składników sypkich wlewamy składniki płynne i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w blaszce. Wlewamy 2/3 objętości. Pieczmy 20 min w 170 stopniach. Do cukru pudru dodajemy dwie łyżeczki soku pomarańczowego (świeży lub z kartonu) i mieszamy. Dekorujemy muffinki lurem  i układamy kandyzowane skórki pomarańczowe.

9 komentarzy: