- 1 mała kapusta pekińska,
- 1 ogórek zielony,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1/2 białej części pora,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka wody,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki suszonego koperku.
Przygotowanie:
Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek.
Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki.
Samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńlubię sałatki różne por uwielbiam zawsze pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo! ;)
OdpowiedzUsuńświetny dodatek do obiadu :).
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona surówka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pora. Z pomarańczami jeszcze nie łączyłam, ale z pewnością świetna.
OdpowiedzUsuńto mandarynki, ale robią wyłącznie za dekoracje :)
Usuń