piątek, 30 marca 2012

Surówka z pora

Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1/2 białej części pora,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wody,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki suszonego koperku.




Przygotowanie:

   Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek.
 Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki.

7 komentarzy: