sobota, 21 kwietnia 2012

Ciasteczka z białą czekoladą

  Naszło mnie na ciastka... chciałam zrobić coś szybkiego i prostego z białą czekoladą... i tak powstały pyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :)


Składniki:
1 i 1/3szklanki mąki,
100 g białej czekolady,
1 łyżeczka sody,
100 g miękkiego masła,
1/2 szklanki cukru,
1 garść orzechów włoskich,
1 jajko.




Przygotowanie:
 
  Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut.

9 komentarzy:

  1. Bardzo łatwe, kiedyś spróbuję;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciastka osłodzą nawet najbardziej gorzki dzień :).

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ogromną słabość do takich z białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobię je jeszcze w tym tygodniu i napiszę jak smakowały;D

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie mieć pod ręką takie rarytaski

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet na zdjęciu widać, że są puszyste i lekkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka pyszne ;) cała blacha zjedzona z 15 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno te ciasteczka są pysze, ale myślę, że dodatek masła orzechowego dodałby im tego czegoś. Osobiście bardzo lubię smak słodko-słony, jest taki nieoczywisty.

    OdpowiedzUsuń