poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Deser z mascarpone i truskawkami

  Jest to jeden z moich ulubionych deserów...  krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi...


Składniki:
ok. 200 g truskawek,
250 g serka mascarpone,
50 ml kremówki,
2 łyżka cukru pudru,
płatki kukurydziane corn flakes.





PRZYGOTOWANIE:

 
Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone i mieszamy. Na koniec do kremu dodajmy jedną łyżkę cukru pudru. Do przezroczystych szklanek lub pucharków układamy na zmianę pokruszone płatki kukurydziane, krem i sos truskawkowy. Z podanych składników wychodzą trzy desery.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego typu połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:)mniam... Znam podobne połączenie z ciasteczkami Dagestive zamiast płatków i jogurtem wymieszanym z odrobiną cukru wanilowego zamiast serka i śmietanki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to muszę wypróbować i taką wersję :) tylko teraz trzeba czekać na świeże truskawki, bo zapasy w zamrażarce już mi się pokończyły :)

      Usuń
  3. Takie desery są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty deser a jaki pyszny :-) Też znam taką wersję jaką podała moja artissima :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś niesamowicie pysznego;)

    OdpowiedzUsuń
  6. super:) brzmi banalnie prosto i mysle, ze swietnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. połączenie prostoty i smaku na pięć z plusem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ajajaj! Idealne połączenie spamowe. Przeszłam przez przepis i od razu icieszyłam się, że nie jest zbyt trudny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. deser cudny ale nie jest przepisem w akcji Weekendowej cukierni :( w kwietniu pieczemy piegusa a przepis jest w linku na str akcji Durszlak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń