Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :)
Składniki:
500 g schabu,
1 cebula,
1 kostka grzybowa,
1 garść suszonych grzybów,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
2 woreczki kaszy gryczanej.
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną.
Bardzo lubię kaszę gryczaną na wiele sposobów :-)
OdpowiedzUsuńOgólnie chyba wszystkie kasze są w gronie moich ulubionych :)
mam to samo z kaszami, mogę je jeść i jeść :)
UsuńFajne danie :) wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńa ja kaszę gryczaną kradnę :P.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pychota:)
OdpowiedzUsuńi to jest wlasnie pyszny obiadek, mniam:)
OdpowiedzUsuńprosty i pyszny :)
UsuńA ja właśnie mam taki problem, że ani kaszy, ani ryżu [proćz sushi] nie lubię... Ale mięsko w sosie grzybowym bardzo mi smakuje! :) piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam schabik <3 moja mama robi przepyszny, pieczony, ale ten Twój usmażony wygląda mega apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńbędę zaglądać, dodaję do obserwowanych i zapraszam do tego samego! :)
;*
mięskooo, żadoro;)
OdpowiedzUsuńfajnie, że przepis jest prosty i szybki, przy moim trybie życia, to naprawdę ważne;))
za sos, milion punktów;))
;)
pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń