środa, 11 kwietnia 2012

Schab w sosie z kaszą gryczaną

 Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :)

Składniki:
500 g schabu,
1 cebula,
1 kostka grzybowa,
1 garść suszonych grzybów,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
2 woreczki kaszy gryczanej.




Przygotowanie:

  Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną.

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kaszę gryczaną na wiele sposobów :-)
    Ogólnie chyba wszystkie kasze są w gronie moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie :) wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja kaszę gryczaną kradnę :P.

    OdpowiedzUsuń
  4. i to jest wlasnie pyszny obiadek, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie mam taki problem, że ani kaszy, ani ryżu [proćz sushi] nie lubię... Ale mięsko w sosie grzybowym bardzo mi smakuje! :) piękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, uwielbiam schabik <3 moja mama robi przepyszny, pieczony, ale ten Twój usmażony wygląda mega apetycznie. :)

    będę zaglądać, dodaję do obserwowanych i zapraszam do tego samego! :)

    ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. mięskooo, żadoro;)
    fajnie, że przepis jest prosty i szybki, przy moim trybie życia, to naprawdę ważne;))
    za sos, milion punktów;))

    ;)

    OdpowiedzUsuń