niedziela, 6 maja 2012

Drobiowe roladki z pokrzywą

   Nigdy nie lubiłam pokrzywy, kojarzyła mi się tylko z rośliną, która parzy i pozostawia swędzące bąble. Pamiętam jak moja babcia kładła sobie na kromce chleba świeże listki młodej pokrzywy i to jadła... Nigdy nie mogłam tego zrozumieć, jak można jeść coś takiego ;/
    Ostatnio jak ujrzałam na ogródku młodą pokrzywę postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Narwałam miseczkę młodych listków i zadowolona zaczęłam ją gotować. Przygotowałam sobie ok. 10 rozbitych kotletów. Jak się okazało to pokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) 


Składniki: 
2 szklanki młodych listków pokrzywy,
1 pierś kurczaka,
1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
1 łyżeczka vegety,
2 łyżki masła,
3 łyżki oleju,
1 woreczek ryżu basmanti z dzikim,
0,5 łyżeczki soli.


Przygotowanie:

 
   Pierś kurczaka dokładnie umyć pod zimną wodą i przekroić tak by powstały dwa kotlety. Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Listki pokrzywy opłukać z piasku, zalać zimną wodą i gotować ok. 5-7 minut. Następnie rozpuścić na patelni masełko podsmażyć pokrzywę, przyprawiając vegetą. Farsz z pokrzywy rozłożyć na koletach i zawijać, tworząc roladki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem basmanti z dzikim.
 

9 komentarzy:

  1. Niesamowite :) To kolejny przepis który zawiera pokrzywę, a ja dalej sobie nie mogę wyobrazić jak można jeść coś co tak bardzo parzy ;) Ale co raz bardziej mnie przekonujecie ;) Udanej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie mogłam się przekonać, a teraz już wiem, że nie ma się czego bać :)

      Usuń
  2. Wyglądają elegancko!Pokrzywa -sok z niej i wyciąg bardzo dobre na przyrost czerwonych ciałek krwi, wiem bo piłam,sałatkę z młodych pędów tez jadłam i całkiem mi smakował, więc te roladki na pewno nie ustępują innym! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie w naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu".
    Pokrzywa jest wspaniała :) Sama od niedawna odkrywam jej wszechstronność w kuchni i nie tylko.

    Pozdrawiam serdeczne,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowity przepis - wyprobuje :) dzieki Kochana pa

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała, jedzonka z młodej pokrzywy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Co prawda nigdy nie jadłam pokrzywy, ale w Twoim wydaniu wygląda niezwykle smakowicie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę spróbować w końcu potrawy z pokrzywą. Twoje roladki wyglądają super, chyba się skuszę;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko...dziwne;) tyle razy myślałam jak to jest możliwe, bo też mam fajny przepis z użyciem pokrzywy, ale miałam opory, ale może....?;)

    OdpowiedzUsuń