Ostatnio jak ujrzałam na ogródku młodą pokrzywę postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Narwałam miseczkę młodych listków i zadowolona zaczęłam ją gotować. Przygotowałam sobie ok. 10 rozbitych kotletów. Jak się okazało to pokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :)
Składniki:
2 szklanki młodych listków pokrzywy,
1 pierś kurczaka,
1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
1 łyżeczka vegety,
2 łyżki masła,
3 łyżki oleju,
1 woreczek ryżu basmanti z dzikim,
0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka dokładnie umyć pod zimną wodą i przekroić tak by
powstały dwa kotlety. Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron.
Listki pokrzywy opłukać z piasku, zalać zimną wodą i gotować ok. 5-7
minut. Następnie rozpuścić na patelni masełko podsmażyć pokrzywę,
przyprawiając vegetą. Farsz z pokrzywy rozłożyć na koletach i zawijać,
tworząc roladki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ugotowanym w
osolonej wodzie ryżem basmanti z dzikim.
Niesamowite :) To kolejny przepis który zawiera pokrzywę, a ja dalej sobie nie mogę wyobrazić jak można jeść coś co tak bardzo parzy ;) Ale co raz bardziej mnie przekonujecie ;) Udanej niedzieli!
OdpowiedzUsuńSama nie mogłam się przekonać, a teraz już wiem, że nie ma się czego bać :)
UsuńWyglądają elegancko!Pokrzywa -sok z niej i wyciąg bardzo dobre na przyrost czerwonych ciałek krwi, wiem bo piłam,sałatkę z młodych pędów tez jadłam i całkiem mi smakował, więc te roladki na pewno nie ustępują innym! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie w naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu".
OdpowiedzUsuńPokrzywa jest wspaniała :) Sama od niedawna odkrywam jej wszechstronność w kuchni i nie tylko.
Pozdrawiam serdeczne,
Agnieszka
niesamowity przepis - wyprobuje :) dzieki Kochana pa
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, jedzonka z młodej pokrzywy.
OdpowiedzUsuńCo prawda nigdy nie jadłam pokrzywy, ale w Twoim wydaniu wygląda niezwykle smakowicie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować w końcu potrawy z pokrzywą. Twoje roladki wyglądają super, chyba się skuszę;-)
OdpowiedzUsuńo matko...dziwne;) tyle razy myślałam jak to jest możliwe, bo też mam fajny przepis z użyciem pokrzywy, ale miałam opory, ale może....?;)
OdpowiedzUsuń