Składniki:
- 2 główki młodej kapusty,
- 4 pomidory,
- 500 g boczku,
- 3 cebule,
- 1 łyżka octu,
- 1 pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Młodą kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy. W dużym garnku
podgrzewamy małą ilość oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę oraz
pokrojone drobno pomidory (bez skórek). Garnek przykrywamy i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę wraz z boczkiem. Po ok. 20 minutach dodajemy do kapusty. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz octem. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Jadłam wczoraj taką kapistę, tylko bez boczku. Pyszności!:)
OdpowiedzUsuńPopieram bez boczku
Usuńjak nie lubicie boczku, to można go w całości dodać, a po ugotowaniu kapustki wyjąć :) z boczkiem kapusta ma lepszy smak ;)
Usuńuwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką do obiadu
OdpowiedzUsuńuwielbiam takową, na ciepło...z rąk teściowej;)))
OdpowiedzUsuńrobi przepyszną;)
Muszę w końcu kupić młodą kapustę :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że jak kapusia to i boczek! nie wyobrażam sobie inaczej! ale pycha danie! zawsze czekam z utęsknieniem na młodą kapustę!
OdpowiedzUsuńJadłam w sobotę, Mama mi przyrządziła. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń