poniedziałek, 28 maja 2012

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

  Pyszna młoda kapusta zasmażana z pomidorami, boczkiem i koperkiem... idealnie stanowi dodatek do obiadu, można także użyć jej jako farsz do mięs...

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • 4 pomidory,
  • 500 g boczku,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie:
  
   Młodą kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy. W dużym garnku podgrzewamy małą ilość oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone drobno pomidory (bez skórek). Garnek przykrywamy i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę wraz z boczkiem. Po ok. 20 minutach dodajemy do kapusty. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz octem. W razie potrzeby podlewamy wodą.



9 komentarzy:

  1. Jadłam wczoraj taką kapistę, tylko bez boczku. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak nie lubicie boczku, to można go w całości dodać, a po ugotowaniu kapustki wyjąć :) z boczkiem kapusta ma lepszy smak ;)

      Usuń
  2. uwielbiam takową, na ciepło...z rąk teściowej;)))
    robi przepyszną;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu kupić młodą kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oczywiście, że jak kapusia to i boczek! nie wyobrażam sobie inaczej! ale pycha danie! zawsze czekam z utęsknieniem na młodą kapustę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam w sobotę, Mama mi przyrządziła. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń