SKŁADNIKI:
- 1 kg sera zmielone,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 żelatyny fix deserowe,
- 2 galaretki truskawkowe,
- ok. 20 truskawek,
- 1/2 paczki okrągłych biszkoptów.
Przygotowanie:
Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z
laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z
przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki
do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i
odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy
tężejącą galaretką.
Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej
ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy chłodzić w
zamrażarce.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy lekko tłuszczem, by galaretka ładnie nam odeszła od blaszki.
kocham serniczki na zimno
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta. W upały nie chce się nic słodkiego, a serniki na zimno są przyjemnie odświeżające :)
OdpowiedzUsuńSzybki, prosty i przepyszny:) Najlepszy na upalne dni:)
OdpowiedzUsuńsuper:) ja jeszcze nie kupilam wystarczajacej ilosci truskawek....
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńI jak tu się mu oprzeć? :)
OdpowiedzUsuńnie da się :)
UsuńPyszność!
OdpowiedzUsuńA poczęstujesz?:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmniam, i to co lubię...bez kombinowania, owoce i ciacho;p
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
OdpowiedzUsuńw czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!
Sernik jest z maja więc na pewno już dla mnie kawałka nawet nie zostało :(
OdpowiedzUsuń