SKŁADNIKI:
ciasto:
- 250 g mąki
- 25 g drożdży
- 50 g cukru
- 1 łyżka masła
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 1 długa łodyga rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Mleko
podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z
cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże
mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i
szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę
do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok.
Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i
zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć i ułożyć na
drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.
Aaaach, cieszę się, że Ci smakowały, i że wyszły :)
OdpowiedzUsuńBo ja je wspominam wspaniale :)
ślicznie wyglądają : )
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżóweczki:)
OdpowiedzUsuńMoże się skuszę na te drożdżówki.
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki - najlepsze pod słońcem!
OdpowiedzUsuńz rabarbarem... mniam!
OdpowiedzUsuńjami :D
OdpowiedzUsuńjaaami:)
OdpowiedzUsuńo pysznosci:)
OdpowiedzUsuńchciałabym mieć taki ogródek z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńnoo, fajny przepis, sama dziś narwałam rabarbaru, pewnie na dnaich coś upichcę;))
OdpowiedzUsuń