sobota, 5 maja 2012

Spaghetti bolońskie

Ostatnio dostałam od firmy Sorenti wspaniałe sosy i makarony. Jak zobaczyłam półmetrowy makaron to już wiedziałam, że będzie na obiad spaghetti... od razu przed oczami pojawił mi się obraz z bajki "Zakochany kundel" :)



Składniki: 
1 sos Bolognese z mięsem,
1 sos Napoli z bazylią,
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka bazylii otartej,
szczypta chilli,
szczypta papryki słodkiej,
1 makaron spaghetti 50 cm.


Przygotowanie:

 
Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i dusimy ok. 10 minut. Następnie wlewamy sos bolognese i napoli. Doprawiamy wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, chilli oraz papryką słodką. 

Do osolonej, gotującej się wody wkładamy makaron Sorenti. Gotujemy ok. 11 minut. 
Makaron odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i układamy w miseczce.  Polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym żółtym serem.Dekorujemy listkami świeżej mięty.
 

6 komentarzy:

  1. Sosy są bardzo dobre, miałam okazje spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda! ;) Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można się poczęstować?;) Spaghetti bardzo lubię, a to wygląda i pewnie tak smakuje, ze palce lizać:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha - uwielbiam makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kluseczki:-)
    Zapraszam do mnie ...zostałaś wciągnięta do zabawy i czekam na odpowiedzi:
    http://doowa.blogspot.com/2012/05/tag-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń