poniedziałek, 21 maja 2012

Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią

   Pyszne, kolorowe szaszłyki... muszę Wam powiedzieć, że ananasy na szaszłykach to jest strzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :)


Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 cukinia,
  • 1/2 puszki ananasa,
  • 300 g pomidorków cherry,
  • 3 cebule,
marynata:
  • 1 łyżka Jack Daniels barbecue,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta soli prowansalskiej,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.


Przygotowanie:

 
    Przygotowujemy marynatę: rozcieramy w moździerzu gałkę muszkatołową wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor.


3 komentarze:

  1. z ananasem to rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szaszłyki:) muszę spróbować tego sosu!

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny przepis - wykorzystam - dzieki pa:)

    OdpowiedzUsuń