Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- ciepła woda
- 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody
- koperek
- 1/3 korzenia chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 5 liści wiśni
- 2 liście orzecha włoskiego
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku.
Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i
orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1
czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki.
Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce.
Kocham ogórki małosolne miłością wielką i wierną. Najbardziej takie 24-godzinne, o pięknym żywym kolorze:)
OdpowiedzUsuńJak gdzieś kupię to aż zrobię bo mi narobiłaś apetytu;)
Mm domowe ogóreczki to jest klasa :)
OdpowiedzUsuńjuż w tym roku też jadłam małosolne domowe ogórki :) pychota
OdpowiedzUsuńOooooooł jeeee! Ogóreczki to jest to! :D
OdpowiedzUsuńzazdroszczę:) ogórki małosolne to najlepsza rzecz na świecie:P
OdpowiedzUsuńmhmm, zazdroszczę!! ja muszę, chcę się nauczyć robić ogóreczki;D
OdpowiedzUsuń