niedziela, 17 czerwca 2012

Kurczak w 5 smakach

  Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1/2 puszki groszku,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 garść grzybków mun,
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach.
 Przygotowanie:
 
  Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pokrywkę i dusimy ok, 15 minut. Dolewamy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.

4 komentarze: