wtorek, 5 czerwca 2012

Drożdżówki z budyniem

 Pyszne, mięciutkie drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :)

Składniki:

  • 20 g drożdży,
  • 40 g margaryny,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • cukrowe motylki,
  • do posmarowania: białko.

Przygotowanie:
 
   Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. 
   Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach. 

9 komentarzy:

  1. drożdżówki, gdy pieczone w domu.. są cudne.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe to z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bułeczki z budyniem, ale sama nigdy nie robiłam, chętnie spróbuję:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Ile wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi wyszło 9 (wszystkie są na zdjęciu;))

      Usuń
  5. Przepyszne bułeczki, wyglądają bardzo zachęcająco !

    OdpowiedzUsuń
  6. z budyniem?? a ja mogę dwie drożdżówki dostać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety... rozeszły się w mgnieniu oka :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie połączenie. Dawno nie robiłam, chyba najwyższa pora nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń