Składniki:
- 20 g drożdży,
- 40 g margaryny,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- szczypta soli,
- cukrowe motylki,
- do posmarowania: białko.
Przygotowanie:
Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko,
żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę,
wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie
odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500
ml mleka.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta,
robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek
drożdżówki. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.
drożdżówki, gdy pieczone w domu.. są cudne.
OdpowiedzUsuńdomowe to z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńuwielbiam bułeczki z budyniem, ale sama nigdy nie robiłam, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńA.
Uwielbiam! Ile wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńmi wyszło 9 (wszystkie są na zdjęciu;))
UsuńPrzepyszne bułeczki, wyglądają bardzo zachęcająco !
OdpowiedzUsuńz budyniem?? a ja mogę dwie drożdżówki dostać :)
OdpowiedzUsuńniestety... rozeszły się w mgnieniu oka :)
UsuńUwielbiam takie połączenie. Dawno nie robiłam, chyba najwyższa pora nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuń