Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową.
Składniki:
- 1,5 kg owoców czarnego bzu,
- 120 liści wiśni,
- 1 kg cukru,
- 0,75 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 20 g kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, oddzielamy od gałązek. Następnie świeżo zerwane liście wiśni myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy owoce czarnego bzu i gotujemy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dolewamy wolnym strumieniem spirytus i rozlewamy do butelek. Butelki przechowujemy w ciemnym miejscu.
Musi być pyszna! Mam w domu syrop z czarnego bzu i uwielbiam go łączyć np. z lemoniadą :)
OdpowiedzUsuńNalewka wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńChętnie bym skosztowała...
Oj, spróbowałabym... ;) Wciąż sobie obiecuję, że wezmę się za nalewki i ciągle to odkładam!
OdpowiedzUsuńHej a kiedy jest najlepsza pora na zrobienie tej nalewki?? i jaką ma moc:) wedlug Twojego przepisu??
OdpowiedzUsuńnajlepsza pora- jak będą dojrzałe owoce czarnego bzu ;) a moc nie wiem jak mam Ci określić, ale nie jest jakaś mega mocna :) zawsze możesz dodać na koniec więcej spirytusu jak okaże się za słaba :)
UsuńWspaniały smak a jaki kolor super lekarstwo
UsuńWygląda apetycznie,ślinka już mi cieknie:). Wypróbuję przepis ale po jakim czasie mogę degustować?Ale zwiększę dawkę spirytusu do litra .Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że po dwóch tygodniach można już pierwszy kieliszek spróbować :)
UsuńJest pyszna !!! Można pić już na drugi dzień :) :) :) Najlepiej smakuje schłodzona, ale nie zimna.
UsuńWygląda pięknie, pewnie smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńCo roku robię nalewkę z aronii wg takiego samego przepisu i jest fantastyczna!
Pamiętać należy jednak o tym, że nalewki z czarnego bzu nie powinno się pić przed upływem 12 miesięcy od daty produkcji!!! Dopiero wtedy nalewka ma pełny smak i wartości zdrowotne
ojej ,12 miesięcy ...a jak udaje Ci się ją taki czas przetrzymać eh?
OdpowiedzUsuńu mnie po 12 miesiącach to już nie ma śladu nalewki :) ale możliwe, że im starsza tym lepsza :)
UsuńZrobiłam dziś syrop z czarnego bzu.Jest pyszny,a jaki zapach...teraz będę robiła nalewkę.Miałam również z aronii też pychota:)Polecam
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że nalewka będzie również udana jak syrop ;)
UsuńMam owoce czarnego bzu nie oddzielone od gałązek. Czy mogę zostawić je na dwa dni w piwnicy, ponieważ wyjeżdżam i nie mogę dalej robić oraz kiedy dodać wodę, ponieważ nie ma tego w przepisie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czeka pilnie na odpowiedź.
Dwa dni na pewno ci wytrzymają w jakimś chłodnym miejscu- piwnicy lub lodówce. A wody faktycznie nie miałam napisanej kiedy dodajemy, ale już poprawione :) Daj koniecznie znać jak już zrobisz nalewkę :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Na pewno odezwę się po zrobieniu.
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Robię taką samą już od 20-tu.. lat. Zawsze jest znakomita. Im dłużej leżakuje tym jest lepsza. Minimum 12 -cie miesięcy. No to siup.
OdpowiedzUsuń