SKŁADNIKI:
- 1 ciasto francuskie,
- 4 łyżki ketchupu,
- ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety,
- 2 suszone pomidory w oleju,
- ok. 10 oliwek zielonych,
- ok. 7 oliwek czarnych,
- 30 g żółtego sera,
- do posypania: zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w
plasterki, pomidory na mniejsze kawałki i układamy równomiernie na
cieście. Dodajemy kosteczki sera. Całość posypujemy startym żółtym serem
i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy w roladę, kroimy
ok. 2,5 cm paski. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w
piekarniku ok. 15 minut w 200 stopniach.
po grecku widzę :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kilka;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie, bo można na prawdę fajne rzeczy z niego wyczarować :-)Tak jak to widać u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńAch jak to musi pachnieć i smakować mmmmmm! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRobię inną wersję ślimaczków, ale Twoja wygląda bardzo interesująco i aromatycznie, chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!