Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- 400 ml kremówki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 300 g jagód,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 1/2 soku z cytryny,
- 40 g wódki,
- 16 g cukru waniliowego.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach.
Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem i posypujemy jagodami. Układamy drugi nasączony biszkopt i ponownie smarujemy go kremówką z jagodami.
aaaaaaa, Dziewczyno, zabiłaś mnie!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody, zwłaszcza w całości, wyczuwalne...a potem ten język i zęby;p
nie miałam zamiaru Cię "zabić" :D ale torcik jest pyszny :)
UsuńCo ja tu widzę... toż to moje ulubione owoce :) Super pomysł. Torcik bardzo puszysty, a dzięki świeżym owocom pewnie nie jest za słodki :)
OdpowiedzUsuńulala:) narobiłaś mi smaka od rana:) zapraszam do wystawienia go w konkursie , który właśnie trwa na moim blogu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm...mam ochotę na chwileczkę zapomnienia;)
OdpowiedzUsuńJakie sielski i anielski... pyszności! Piękny torcik!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńale musi być dobry:)
OdpowiedzUsuńA.
U Ciebie też są już jagody?
OdpowiedzUsuńtak, można już na ryneczku je kupić ;)
Usuńpyszności:) my dziś mieliśmy pierogi z jagodami:D
OdpowiedzUsuńPorywam duży kawałek, bo wygląda nieziemsko:D
OdpowiedzUsuń