wtorek, 19 czerwca 2012

Deser jogurtowy z czereśniami

  Przepis na krem jogurtowy podpatrzyłam w przepisie "Malinowy tort z kremem jogurtowym" w książce Dr. Oetkera "Ciasta na zimno" wydawnictwa Weltbild.

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 ml śmietany 18 %,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • ok. 20 czereśni,
  • 1/2 opakowania granulowane otręby,
  • do posypania: karmel z wanilią.
Przygotowanie:
 
 Zaczynamy od przygotowania kremu jogurtowego, dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na krem: jogurt, śmietanę, cukier biały oraz cukier waniliowy. Na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby, następnie pokrojone w kosteczkę czereśnie i krem jogurtowy. Powtarzamy jeszcze raz takie warstwy, tak by zakończyć kremem jogurtowym. Na samym końcu posypujemy deser karmelem z wanilią i dekorujemy czeresienką. 


13 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w Akcji w czereśniowym Raju "D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam desery a ten wyglada bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Poprosimy taki jeden do nas do firmy ;))) Wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie bym Wam podrzuciła jakbym jeszcze jeden miała :)

      Usuń
  4. o już wiem co zrobię mojemu P :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam czereśnie, więc deser z nimi jak najbardziej:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny deser z pysznymi owocami, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń