wtorek, 26 czerwca 2012

Truskawkowiec

  Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam na stronie Mojeciasto.pl. Na początku bałam się, że ciasto jest trudne w wykonaniu i na pewno nie wyjdzie mi takie ładne... ale udało się :) Biszkopt piecze się tylko 10 minut i jest bardzo puszysty i smaczny. Daję temu ciasto 10/10 punktów za wygląd i za smak. Na pewno jeszcze je przygotuję!

Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 40 g margaryny,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
nadzienie:
  • 500 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 szklanki wrzątku.

Przygotowanie:
 
   Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne by długość blaszki odpowiadała długości keksówki. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu jeszcze ciepłe ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw wyjąć keksówkę, a potem delikatnie ściągnąć papier do pieczenia.  

Ciasto dekorujemy cukrem pudrem, truskawkami i listkami świeżej mięty.


9 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie !:) jak tylko znajdę czas to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentuje - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam truskawki, tak więc uwielbiam już to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki świetny efekt, kusi mnie od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko... wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń