Ostatnio po 30 minutach chodzenia
po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym
lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle słyszę: "są kurki!" ... i
potem było już ich coraz więcej :))))
Składniki:
- 500 g kurek,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- do przyprawienia: pieprz czarny w młynku Specialite i sól morska Kamis Specialite,
- podajemy z ryżem 3 kolory Sonko.
Przygotowanie:
Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy umyte kurki
-małe w całości, a duże przekrojone na pół. Przykrywamy pokrywką i
dusimy ok. 15 minut. Następnie przyprawiamy je pieprzem oraz solą.
Zalewamy śmietanką i mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z
ryżem 3 kolory.
kurki są przepyszne
OdpowiedzUsuńsuper....wstyd sie przyznac jeszcze nie jadlam "w sezonie":(
OdpowiedzUsuńlubię kurki, ale ostatnio zbierałam je kilka lat temu!
OdpowiedzUsuńuwielbiam grzyby, w każdej możliwej postaci, a najbardziej zbierać;D
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie zbierałam grzybów :) a kurki rewelacyjnie przyrządziłaś!
OdpowiedzUsuńwczoraj jadłam polędwiczki w sosie kurkowym- pycha :)
OdpowiedzUsuńkurki ulubione grzybki mojej córki, przepis już zapisany:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne... Chyba zaraz wyruszę w poszukiwaniu kurek!
OdpowiedzUsuń