W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje.
Składniki:
- 50 g mlecznej czekolady,
- 250 ml mleka,
- 70 ml kremówki,
- 70 ml wody,
- do ozdoby:
- 50 ml kremówki,
- kuleczki cukrowe.
Czekoladę łamiemy, zalewamy wodą i podgrzewamy w rondelku. Następnie dolewamy mleko i kremówkę, mieszamy. Jak wszystkie składniki nam się połączą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Zimną czekoladę przelewamy do szklanki.
Kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego.
Wyciskamy na mrożoną czekoladę i posypujemy cukrowymi kuleczkami.
rozkoszne chłodzenie:)
OdpowiedzUsuńciągle kawy mrożone i kawy... w końcu czekolada! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :D
UsuńA kiedy wyniki konkursu z Kamisem?:)
OdpowiedzUsuńa kto pyta? :) kochani proszę podpisujcie się, a będę Wam odpisywać :)
UsuńŚwietnie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńa wiesz, ze nigdy nie pilam mrozonej czekolady? :D az sama jestem teraz tym faktem zdziwiona!
OdpowiedzUsuńja też pierwszy raz zrobiłam i muszę przyznać, że jest pyszna ;)
Usuńgenialny pomysł! nie wpadłabym na to ;]
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOjeju ! Ale bym wypiła taką czekoladę:)))
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
UsuńWłaśnie sobie zrobiłam taką czekoladę (na jesienny zimny wieczór:) ). Jest baaardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńSuper pyszny przepis . I w ogóle fajny blog. Będę do niego zaglądać i polecać.
OdpowiedzUsuń