czwartek, 12 lipca 2012

Mrożona czekolada

  Przepis pochodzi z książki "Desery na upały". W oryginalnym przepisie należy jeszcze dodać do czekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;)
  W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity,  lodowce i ziemne napoje.

Składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 250 ml mleka,
  • 70 ml kremówki,
  • 70 ml wody,
  • do ozdoby:
  • 50 ml kremówki,
  • kuleczki cukrowe.
 Przygotowanie:
 
  Czekoladę łamiemy, zalewamy wodą i podgrzewamy w rondelku. Następnie dolewamy mleko i kremówkę, mieszamy. Jak wszystkie składniki nam się połączą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Zimną czekoladę przelewamy do szklanki. Kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na mrożoną czekoladę i posypujemy cukrowymi kuleczkami.

14 komentarzy:

  1. ciągle kawy mrożone i kawy... w końcu czekolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy wyniki konkursu z Kamisem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kto pyta? :) kochani proszę podpisujcie się, a będę Wam odpisywać :)

      Usuń
  3. Świetnie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, ze nigdy nie pilam mrozonej czekolady? :D az sama jestem teraz tym faktem zdziwiona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też pierwszy raz zrobiłam i muszę przyznać, że jest pyszna ;)

      Usuń
  5. genialny pomysł! nie wpadłabym na to ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojeju ! Ale bym wypiła taką czekoladę:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie sobie zrobiłam taką czekoladę (na jesienny zimny wieczór:) ). Jest baaardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pyszny przepis . I w ogóle fajny blog. Będę do niego zaglądać i polecać.

    OdpowiedzUsuń