środa, 11 lipca 2012

Kurki w sosie śmietanowym

  Ostatnio po 30 minutach chodzenia po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle słyszę: "są kurki!" ... i potem było już ich coraz więcej :)))) 


Składniki:

  • 500 g kurek,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • do przyprawienia: pieprz czarny w młynku Specialite i sól morska Kamis Specialite,
  • podajemy z ryżem 3 kolory Sonko.
Przygotowanie:
 
  Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy umyte kurki -małe w całości, a duże przekrojone na pół. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Następnie przyprawiamy je pieprzem oraz solą. Zalewamy śmietanką i mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z ryżem 3 kolory.







8 komentarzy:

  1. super....wstyd sie przyznac jeszcze nie jadlam "w sezonie":(

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię kurki, ale ostatnio zbierałam je kilka lat temu!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam grzyby, w każdej możliwej postaci, a najbardziej zbierać;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze w tym roku nie zbierałam grzybów :) a kurki rewelacyjnie przyrządziłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. wczoraj jadłam polędwiczki w sosie kurkowym- pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurki ulubione grzybki mojej córki, przepis już zapisany:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne... Chyba zaraz wyruszę w poszukiwaniu kurek!

    OdpowiedzUsuń