niedziela, 15 lipca 2012

Sorbet truskawkowy

Dla ochłody... pyszny sorbet truskawkowy :)

 
Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ok. 10 kostek lodu.
 Przygotowanie:
 
   Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem. Kostki lodu wkładamy do stojącego blendera i odstawiamy na 1 minutkę, by troszkę nam się rozpuściły. Miksujemy je pulsacyjnie- sprawdźcie czy Wasz blender ma funkcję kruszenia kostek lodu. Można zrobić ten blender bez kostek lodu, jednak wtedy będzie twardszy i nie będzie miał takiej konsystencji sorbetowej, bo będą to zamrożone, zmiksowane truskawki :) ale również będzie pyszny:) Mieszamy truskawki z lodem i miksujemy jeszcze raz, dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do pudełka i zamrażamy.

10 komentarzy:

  1. tez czesto takie deserki robie -wykorzystuje sezonowe owoce:))) swietne sa:))

    OdpowiedzUsuń
  2. super sorbecik pozdrawiam kolezanke z MJK :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pan T pozdrawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale tajemniczo :) myślę, myślę... i chyba nic nie wymyślę :) proszę o więcej szczegółów:D

      Usuń
  4. Tobiasz z tej strony widze prowadzisz bloga kulinarnego i widzialem ciebie w chwili da ciebie w kąciku kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć :) tak, tak... w różnych gazetkach są moje przepisy, więc często możesz mnie gdzieś znaleźć;) no ale nie spodziewałam się po Tobie, że będziesz czytał takie gazetki, hehehe :)

      Usuń
  5. Wiesz akurat ja po gastronomii jestem wiec intresuje sie przepisami itp :)

    OdpowiedzUsuń