Składniki:
- 600 g mięsa mielonego,
- 250 g pieczarek,
- 300 g ziemniaków,
- 2 małe pomidory,
- 2 cebule,
- 1 bułka,
- 1 jajko,
- sól morska,
- pieprz czarny,
- szczypiorek,
sos:
- 400 ml śmietany 12%,
- 2 jajka,
- szczypta soli, papryki słodkiej i pieprzu kolorowego.
Przygotowanie:
Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje wyciskamy ją. Do mięsa dodajemy wyciśniętą bułkę.
Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą.
Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni,
po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i
gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i
podsmażamy z cebulką. W naczyniu
żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość
posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany,
wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy
ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w
200 stopniach.
Bardzo lubię takie zapiekanki i bardzo często je robię :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła;))
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka. Taki "jednogarnkowiec". Lubię takie przepisy :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i chyba i ja jutro zrobię na obiadek taką zapiekankę:)
OdpowiedzUsuńfajne bo lubie zapiekanki:) choc ostatnio robie bezmiesne ewentualnie z tunczykiem:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :))
OdpowiedzUsuń