piątek, 27 lipca 2012

Zapiekanka z mięsem mielonym

  Przepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 250 g pieczarek,
  • 300 g ziemniaków,
  • 2 małe pomidory,
  • 2 cebule,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • sól morska,
  • pieprz czarny,
  • szczypiorek,
do obtoczenia kotletów: bułka tarta,
sos:
  • 400 ml śmietany 12%,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli, papryki słodkiej  i pieprzu kolorowego.

Przygotowanie:
 
   Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje wyciskamy ją. Do mięsa dodajemy wyciśniętą bułkę. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.
 

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zapiekanki i bardzo często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka. Taki "jednogarnkowiec". Lubię takie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i chyba i ja jutro zrobię na obiadek taką zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne bo lubie zapiekanki:) choc ostatnio robie bezmiesne ewentualnie z tunczykiem:)

    OdpowiedzUsuń