Składniki:
- 400-500 g kurek,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 2 ziemniaki lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4-5 łyżek bułki tartej,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego,
- do polania: śmietana 12%.
Kurki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie rozpuszczamy na patelni
masło i podsmażamy na nim kurki, ok. 5 minut. Odstawiamy kurki do
ostygnięcia. Dodajemy do nich starte ziemniaki lub mąkę ziemniaczaną, bułką tartą, jajka oraz
sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką
kładziemy placuszki, rozpłaszczając je na patelni. Smażymy ok. 2 minut z
obu stron. Na talerzu polewamy śmietaną.
Jadłam wiele warzywnych placków, ale takich jeszcze nigdy. Do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńJestem jeszcze przed kolacją i teraz robiłam się strasznie głodna. Takie placki to z pewnością poezja! Oscypki ubóstwiam mniam;) Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie mojej córce bardzo by się spodobało bo to jej ulubione grzybki :)
OdpowiedzUsuńpycha moglabym jesc je codziennie :)
OdpowiedzUsuńu mnie też kurkowo w tym tyg ;]
OdpowiedzUsuń