Składniki:
- zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru.
Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w
maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek i 1 czubatą łyżkę
cukru. Taki gotowy dżem przekładamy do słoików(samego dżemu nie
gotujemy!). Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy je do góry dnem, aż do ostygnięcia.
o! oryginalny przepis ;)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym dżemem. Nigdy takiego nie jadłam:-)
OdpowiedzUsuńJa również niedawno robiłam taki dżemik i na prawdę jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńI nie psuje się ? Ile może stać?
OdpowiedzUsuńnie, nic się nie psuje. Tylko ważne by słoiki się zamknęły, tzn. wieczka muszą być wklęsłe. A taki dżemik może stać latami :)
UsuńPS proszę się podpisywać, bo anonimowe komentarze idą mi do spamu i nie jestem w stanie wszystkich wychwycić :)