poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami

Składniki:

  • 700 g karkówki,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 6 małych ziemniaków.
Przygotowanie:
 
   Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego ząbku czosnku, pieprzu, soli, papryki czerwonej, kolendry, rozmarynu oraz oliwy z oliwek. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy, smarujemy marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W rozgrzane węgielki grilla wkładamy umyte ziemniaki w mundurkach, owinięte folią aluminiową. Karkówkę grillujemy na kratce ok. 30 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny już być upieczone.

4 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam karkówki z grilla. ;) Jako dziecko bardzo lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. kawał fantastycznego mięcha!:)

    OdpowiedzUsuń