Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki,
 
- 1 kg pieczarek,
 
- 0,5 kg cebuli,
 
- ok. 12 parówek Berlinek,
 
- 2 podwójne piersi kurczaka,
 
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 
- 6 łyżek oleju,
 
- 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis,
 
- sól morska Kamis Specialite,
 
- pieprz czarny Kamis Specialite,
 
- ognista mieszanka Kamis Specialte 
 
- podajemy z ryżem jaśminowym Sonko.
 
        
Przygotowanie:
 

  
Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy w paseczki, a 
pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w 
większą kostkę, a  parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i 
wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). 
Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy 
paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, 
bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut.  Podajemy z ugotowanym ryżem.
 
 
Uwielbiam leczo, ale nigdy w życiu nie robiłam go z parówkami. ;) Ciekawe.
OdpowiedzUsuńmoże to wyda się Wam dziwne, ale ja nigdy nie robiłam z kiełbasą :) jakoś zawsze wolałam wersję delikatniejszą i stąd kurczak oraz parówki :))))
UsuńWielokrotnie słyszałam o leczo z parówkami, ale jakoś nigdy nie udało mi się zrobić. Nawet ostatnio przed zrobieniem leczo zatrzymałam się przy półce z parówkami, ale wybrałam jednak tradycyjną kiełbaskę :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie leczo ale robie je w wersi vegetarinaskiej bo moj luby jest wegetarianinem.
OdpowiedzUsuń