- 2 kg czerwonej papryki,
- 1 kg pieczarek,
- 0,5 kg cebuli,
- ok. 12 parówek Berlinek,
- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis,
- sól morska Kamis Specialite,
- pieprz czarny Kamis Specialite,
- ognista mieszanka Kamis Specialte
- podajemy z ryżem jaśminowym Sonko.
Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy w paseczki, a
pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w
większą kostkę, a parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i
wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą).
Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy
paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem,
bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Uwielbiam leczo, ale nigdy w życiu nie robiłam go z parówkami. ;) Ciekawe.
OdpowiedzUsuńmoże to wyda się Wam dziwne, ale ja nigdy nie robiłam z kiełbasą :) jakoś zawsze wolałam wersję delikatniejszą i stąd kurczak oraz parówki :))))
UsuńWielokrotnie słyszałam o leczo z parówkami, ale jakoś nigdy nie udało mi się zrobić. Nawet ostatnio przed zrobieniem leczo zatrzymałam się przy półce z parówkami, ale wybrałam jednak tradycyjną kiełbaskę :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie leczo ale robie je w wersi vegetarinaskiej bo moj luby jest wegetarianinem.
OdpowiedzUsuń