Składniki:
- 4 jabłka,
- 200 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 200 ml wody gazowanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli Kamis,
- do posypania: przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz wodę i mieszamy
mikserem, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Jeśli ciasto jest za
gęsto- dolewamy mleka, a jak za rzadkie - dosypujemy mąki. Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w plasterki i mieszamy
z ciastem naleśnikowym. Na rozgrzanym oleju na patelni wylewamy małe
placuszki, smażymy z obu stron. Podajemy posypane przyprawą do dań słodkich lub cukrem.
Mm, uwielbiam jabłkowe placuszki. Pięknie podane - te kwiatki ładnie się komponują, od razu milej się je. :) A tej przyprawy jeszcze nie używałam.
OdpowiedzUsuńPlacuszki z jabłkami to smak dzieciństwa! Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńjabłkowe, moje ulubione!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione z dzieciństwa! Pamiętam jak babcia mi je smażyła ;D
OdpowiedzUsuńnajlepsze;)
OdpowiedzUsuńpyszne placki :)
OdpowiedzUsuńtakie proste placuszki są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki z jabłkami
OdpowiedzUsuńDo naleśników dolewam wody gazowanej by były bardzo chrupiące. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, robię ciasto z dodatkiem drożdży i raz z jabłkami a raz z twarożkiem(Pilos jest pyszny), no i oczywiście z cukrem pudrem:)
OdpowiedzUsuń