czwartek, 16 sierpnia 2012

Placuszki z jabłkami


Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 200 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli Kamis,
  • do posypania: przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite. 
Przygotowanie:
 
   W misce mieszamy suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz wodę i mieszamy mikserem, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Jeśli ciasto jest za gęsto- dolewamy mleka, a jak za rzadkie - dosypujemy mąki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w plasterki i mieszamy z ciastem naleśnikowym. Na rozgrzanym oleju na patelni wylewamy małe placuszki, smażymy z obu stron. Podajemy posypane przyprawą do dań słodkich lub cukrem.

10 komentarzy:

  1. Mm, uwielbiam jabłkowe placuszki. Pięknie podane - te kwiatki ładnie się komponują, od razu milej się je. :) A tej przyprawy jeszcze nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki z jabłkami to smak dzieciństwa! Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione z dzieciństwa! Pamiętam jak babcia mi je smażyła ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste placuszki są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam placuszki z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  6. Do naleśników dolewam wody gazowanej by były bardzo chrupiące. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie placuszki, robię ciasto z dodatkiem drożdży i raz z jabłkami a raz z twarożkiem(Pilos jest pyszny), no i oczywiście z cukrem pudrem:)

    OdpowiedzUsuń