środa, 15 sierpnia 2012

Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 300 g makaronu gryczanego - nitki,
  • 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym,
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka.
Przygotowanie:
 
   Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy chińską mieszankę, dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron - podsmażamy na woku.
 

5 komentarzy: