- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 300 g makaronu gryczanego - nitki,
- 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym,
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w
kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie
smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki kroimy w cienkie paseczki i
dodajemy do kurczaka, dusimy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy chińską
mieszankę, dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy
ugotowany i odcedzony makaron - podsmażamy na woku.
Uwielbiam takie dania. :)
OdpowiedzUsuńtak jak ja :)
UsuńCiekawa jestem jak smakuje makaron gryczany :)
OdpowiedzUsuńjest pyszny :)
UsuńZjadłabym taki obiadek z miłą chęcią:)
OdpowiedzUsuń