Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 150 g margaryny,
- 4-5 duże jabłka,
- szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1/4 szklanki wody.
- 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker.
Ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto
wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na
15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180
stopniach.
Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy
cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już
miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy
galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w
lodówce.
Pyszne muszę być te mini szarlotki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, wiec takie babeczki pewnie spałaszowałabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na mini szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł z takimi babeczkami :) Ładnie można je podać, a roboty trochę mniej.
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńLove YOur Blog XXXXX
OdpowiedzUsuńSoulja Boy songs
Robiłam takie same ostatnio;p kiedyś wzięłam z internetu przepis na samo ciasto , a dodałam jabłka ale bez galaretki, a z cynamonem, bo lubię. Chyba trzeba dodać,że szybciej się pieką w elektrycznym niż w gazowym, bo próbowałam w obydwóch.
OdpowiedzUsuń