Składniki:
- 3 litry wody,
- 1/4 kurczaka,
- 1 włoszczyzna,
- 3 listki liścia laurowego Kamis,
- 3 ziarenka ziela angielskie Kamis,
- 4 ziarenka pieprzu Kamis,
- 1,5 kg buraków,
- 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka octu,
- 5 ziemniaków,
Do zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie
dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w
kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy
je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut.
Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy jeszcze z 15 minut.
Mm, uwielbiam zupę buraczkową! :)
OdpowiedzUsuńjaka ona ładna;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna jest taka temperówka tez ją mam i jestem bardzo z niej zadowolona :-)niezawodna w dekorowaniu potraw
OdpowiedzUsuń