wtorek, 11 września 2012

Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :)

  Pyszne babeczki z jabłkowym musem...  Jeśli ktoś nie ma w domu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :)

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 150 g margaryny,
Nadzienie:
  • 4-5 duże jabłka,
  • szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1/4 szklanki wody.
  • 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker.
Przygotowanie:
 
   Ciasto:  Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 

  Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce.

7 komentarzy:

  1. Pyszne muszę być te mini szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę, wiec takie babeczki pewnie spałaszowałabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na mini szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, świetny pomysł z takimi babeczkami :) Ładnie można je podać, a roboty trochę mniej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam takie same ostatnio;p kiedyś wzięłam z internetu przepis na samo ciasto , a dodałam jabłka ale bez galaretki, a z cynamonem, bo lubię. Chyba trzeba dodać,że szybciej się pieką w elektrycznym niż w gazowym, bo próbowałam w obydwóch.

    OdpowiedzUsuń