Składniki:
- 3 cukinie,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 2 pomidory,
- 1/4 szklanki bulionu,
- 1 cebula,
- 5 plasterków żółtego sera,
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki Kamis,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite,
- pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite.
Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze
skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i
dodajemy na końcu, gdy pomidory już się rozgotują. Dodajemy wyciśnięty
czosnek. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż do odparowania większej
ilości wody. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, odcinamy końcówki.
Miąższ z cukinii wydrążamy łyżką do melona. Wydrążony miąższ kroimy w
kostkę i dodajemy do farszu. Przyprawiamy słodką papryką oraz ognistą
mieszanką przypraw. Wydrążone cukinie faszerujemy farszem, układamy
kawałki żółtego sera. Owijamy każdą połówkę folią aluminiową i
grillujemy ok. 30 minut.
Też za mną chodzą faszerowane cukinie:)
OdpowiedzUsuńpięknie kolorowe! i zapewne mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńmam na nie ogromna ochote:)
OdpowiedzUsuńCukinie w każdej postaci uwielbiam. Twoje wyglądają super!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie.
Bardzo lubię, bardzo :) i chyba w tym tygodniu też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jesienne dary natury. Można wtedy tworzyć i tworzyć. Lubię kombinacje z cukinią. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinie :)
OdpowiedzUsuń