Składniki:
- 42 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki,
- 1/5 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 100 ml letniego mleka,
- 150 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 duże jabłko.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji.
Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie
mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi
drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od
rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto
dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy
na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy
jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika.
Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do
piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach.
Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.
Mam identyczny przepis zapisany w zeszyciem. Super smakowicie wyglądają te rogaliki.
OdpowiedzUsuńpolecam skorzystać z przepisu :)
Usuńpiękne, kształtne... aż mi się zachciało coś słodkiego :P
OdpowiedzUsuńoch, takie z masełkiem;))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki. a z jabłuszkami to juz w ogóle :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
Usuńmniam mniam pychoteczka:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki. Idealne na śniadanie. :]
OdpowiedzUsuń