poniedziałek, 17 września 2012

Maślane rogaliki

 Przepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki "Smakowite pieczywo".

Składniki:

  • 42 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 1/5 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 duże jabłko.
Przygotowanie:
 
   Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.

8 komentarzy:

  1. Mam identyczny przepis zapisany w zeszyciem. Super smakowicie wyglądają te rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, kształtne... aż mi się zachciało coś słodkiego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie rogaliki. a z jabłuszkami to juz w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie rogaliki. Idealne na śniadanie. :]

    OdpowiedzUsuń