niedziela, 16 września 2012

Faszerowane cukinie z grilla

  Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :)

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1/4 szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • 5 plasterków żółtego sera,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki Kamis,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite,
  • pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite.
Przygotowanie:
 
   Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy na końcu, gdy pomidory już się rozgotują. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż do odparowania większej ilości wody. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, odcinamy końcówki. Miąższ z cukinii wydrążamy łyżką do melona. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Przyprawiamy słodką papryką oraz ognistą mieszanką przypraw. Wydrążone cukinie faszerujemy farszem, układamy kawałki żółtego sera. Owijamy każdą połówkę folią aluminiową i grillujemy ok. 30 minut.

7 komentarzy:

  1. Też za mną chodzą faszerowane cukinie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie kolorowe! i zapewne mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinie w każdej postaci uwielbiam. Twoje wyglądają super!
    Zapraszam również do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, bardzo :) i chyba w tym tygodniu też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jesienne dary natury. Można wtedy tworzyć i tworzyć. Lubię kombinacje z cukinią. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faszerowaną cukinie :)

    OdpowiedzUsuń