środa, 26 września 2012

Sałatka z kukurydzą

Składniki:

  • 1/2 kolby kukurydzy,
  • 3 garście rukoli,
  • 1/2 marchewki,
  • 2 plasterki żółtego sera,
  • 1/4 zielonego ogórka,
  • 1/3 ugotowanego buraka,
  • mała garść suszonej żurawiny,
sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wody,
  • 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
  • pieprz, sól morska.
Przygotowanie:
 
   Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się.

6 komentarzy:

  1. chyba lepiej było obrać i dodać same ziarna, chociaż fajnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi się tak podoba :) a same ziarna by wyglądały jak kukurydza z puszki :) trochę zabawy musi być przy jedzeniu :)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł,
    ja uwielebiam gotowaną kukurydzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam vardzo apateczna i zdrowa salatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny efekt, ale bym dodała same ziarna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kukurydzę. Taka sałatka to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń