- 1/2 kolby kukurydzy,
- 3 garście rukoli,
- 1/2 marchewki,
- 2 plasterki żółtego sera,
- 1/4 zielonego ogórka,
- 1/3 ugotowanego buraka,
- mała garść suszonej żurawiny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżeczka wody,
- 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
- pieprz, sól morska.
Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie
słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego
buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną
kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę
posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos
przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2
godziny do przegryzienia się.
chyba lepiej było obrać i dodać same ziarna, chociaż fajnie to wygląda
OdpowiedzUsuńmi się tak podoba :) a same ziarna by wyglądały jak kukurydza z puszki :) trochę zabawy musi być przy jedzeniu :)
Usuńciekawy pomysł,
OdpowiedzUsuńja uwielebiam gotowaną kukurydzę:)
mniam mniam vardzo apateczna i zdrowa salatka :)
OdpowiedzUsuńFajny efekt, ale bym dodała same ziarna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kukurydzę. Taka sałatka to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń