- 3 garście rukoli,
- 1/3 ugotowanego buraka,
- 1 plasterek żółtego sera pleśniowego,
- 1/2 marchewki,
- 1 mała garść grzanek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy,,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżeczka wody,
- 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
- pieprz, sól.
Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną
obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego w
paski ugotowanego buraka, układamy na sałatce kawałki żółtego sera
pleśniowego. Posypujemy sałatkę grzankami i polewamy sosem vinegret. Sos
przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2
godziny.
Musi być dobra :) Bardzo lubię buraczki
OdpowiedzUsuńfajne:) proste i brzmi bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, i ten ser pleśniowy do tego musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń