niedziela, 9 września 2012
Słonecznikowy chleb
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Składniki:
zaczyn:
1,5 łyżki zakwasu żytniego,
0,5 l letniej wody,
1,5 szklanki mąki żytniej,
pozostałe składniki:
1 szklanka słonecznika+ do posypania,
1/2 szklanki zarodków pszennych,
2 szklanki mąki razowej,
1 szklanka mąki pszennej,
3 łyżki margaryny Smakowitej,
1 szklanka letniej przegotowanej,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Zaczyn: zakwas mieszamy z wodą i mąką. Taką mieszaninę odstawiamy na całą noc do lodówki. 4 łyżki takiego zakwasu odkładamy do słoiczka na następne pieczenia chlebka :) A na pozostały zaczyn w słoiku, nakładamy gazę i trzymamy go przez dobę w temp. pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piekny chlebuś!
OdpowiedzUsuń