- 1 kg malin,
- 1 opakowanie żelfixu 2:1 na 1 kg owoców Dr Oetkera.
Maliny przebieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Gotujemy je ok. 10
minut. Następnie wsypujemy żelfix i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, tak by
cały żelfix rozpuścił się. Następnie gorącą konfiturę przekładamy do
czystych i suchych słoiczków, zakręcamy. W garnku wyłożonym bawełnianą
ścierką wlewamy wodę i wkładamy słoiczki. Woda musi sięgać prawie do
dekielka słoiczka. Gotujemy ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z garnka
układamy słoiczki do góry dnem.
Nie ma to jak domowa konfitura z malin :) Najlepsza
OdpowiedzUsuńfantastyczna, pachnąca, domowa konfiturka:) zazdroszczę ci tych słoczków
OdpowiedzUsuń