poniedziałek, 8 października 2012

Konfitura malinowa

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1 na 1 kg owoców Dr Oetkera.
Przygotowanie:
 
   Maliny przebieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Gotujemy je ok. 10 minut. Następnie wsypujemy żelfix i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, tak by cały żelfix rozpuścił się. Następnie gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoiczków, zakręcamy. W garnku wyłożonym bawełnianą ścierką wlewamy wodę i wkładamy słoiczki. Woda musi sięgać prawie do dekielka słoiczka. Gotujemy ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z garnka układamy słoiczki do góry dnem.

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowa konfitura z malin :) Najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczna, pachnąca, domowa konfiturka:) zazdroszczę ci tych słoczków

    OdpowiedzUsuń