sobota, 6 października 2012

Krem z dyni

Składniki:

  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka gęstej śmietany.










Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła


Przygotowanie:
 
   Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Dolewamy mleko i mieszamy. Jeśli krem jest za gęsty dolewamy większą ilość mleka. Na koniec krem słodzimy cukrem. Podajemy ze śmietaną.

7 komentarzy:

  1. lubię to dyniowe słońce na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sam krem z dyni robiła moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taki kremik:) idealna, słoneczna zupka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem z dyni w sam raz pasuje do dzisiejszej aury - przynajmniej u mnie pada i jest zimno. Z chęcią zjadłabym talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama uwielbia dynię, ja nie przepadam, ale Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. proponuję spróbować krem z dyni z imbirem i cebulką, pyszka!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno dobra zupka, i zdrowa. Śliczne dynie dekoracyjne :)

    OdpowiedzUsuń