- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka gęstej śmietany.
Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła
Przygotowanie:
Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka,
zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już
miękka miksujemy ją blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Dolewamy
mleko i mieszamy. Jeśli krem jest za gęsty dolewamy większą ilość
mleka. Na koniec krem słodzimy cukrem. Podajemy ze śmietaną.
lubię to dyniowe słońce na talerzu
OdpowiedzUsuńTaki sam krem z dyni robiła moja babcia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki kremik:) idealna, słoneczna zupka!
OdpowiedzUsuńKrem z dyni w sam raz pasuje do dzisiejszej aury - przynajmniej u mnie pada i jest zimno. Z chęcią zjadłabym talerzyk :)
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia dynię, ja nie przepadam, ale Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńproponuję spróbować krem z dyni z imbirem i cebulką, pyszka!!:)
OdpowiedzUsuńNa pewno dobra zupka, i zdrowa. Śliczne dynie dekoracyjne :)
OdpowiedzUsuń