Nie chwaląc się muszę Wam powiedzieć, że już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta :) Bardzo proste w przygotowaniu, a w smaku przepyszne :)
Składniki:
spód:
- 100 g płatków kukurydzianych,
- 30 g masła,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 150 g białej czekolady.
- 4 duże jabłka,
- 2 budynie waniliowe,
- 400 ml soku jabłkowego,
- szczypta cynamonu,
- 1/2 soku z cytryny,
- 400 ml kremówki 30%,
- 2 śmietany fixy,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- do posypania: cynamon.
Przygotowanie:
Spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na
papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki
kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na
miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i
wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy
płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy,
usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zalewamy je sokiem z
cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż
do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy
budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy
rozpuszczony budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną,
ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków.
Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy ze śmietan fixem i
cukrem waniliowym na sztywno. Przekładamy na mus jabłkowy i ponownie
schładzamy w lodówce. Na koniec posypujemy cynamonem.
Inspirację na to ciasto znalazłam w książce "Ciasta bez pieczenia od A do Z" wydawnictwa Weltbild.
Ja robiłam też ostatnio podobny jabłecznik http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/jablecznik-z-bita-smietana/
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek...albo dwa od razu:)
OdpowiedzUsuńZostalas otagowana:) po wiecej informacji zapraszam http://mojparadise.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńObłędny jabłecznik z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńojeju jaki genialny jabłecznik:D
OdpowiedzUsuńcoś pysznego!